Turkcell’in inovasyon ve Ar-Ge gücü İnovaLİG 2017 ile tescillendi
Turkcell, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından IMP3rove Academy işbirliğiyle düzenlenen İnovaLİG 2017’de, “İnovasyon Kaynakları” kategorisinde şampiyon oldu. İnovaLİG 2017’de dereceye giren şirketlere ödülleri Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleri ile gerçekleştirilen törende takdim edildi. Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, törene katılarak şirket adına birincilik ödülünü aldı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve IMP3rove Academy işbirliğiyle gerçekleştirilen İnovaLİG 2017’de “İnovasyon Kaynakları” kategorisinde birinciliğe Turkcell layık görüldü. Değerlendirme sonucunda ödül alan şirketlere ödülleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle gerçekleşen törenle verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnovasyon Kaynakları” kategorisinde birincilik ödülünü Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça’ya takdim etti.
Şirketleri inovasyon yetkinliklerine göre değerlendiren ve inovasyon kültürünün geliştirilmesini hedefleyen İnovaLİG’de, Avrupa’da 17 ülkede uygulanan ve IMP3rove Academy’nin yürüttüğü IMP3rove metodolojisiyle değerlendirme yapılıyor. İnovaLİG’e katılan firmalar hem Türkiye hem de Avrupa standartlarında inovasyon karnelerini elde ediyor.
Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça: “Turkcell ilklerin şirketidir”
Konuyla ilgili açıklama yapan Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça şunları söyledi: “1994 yılında Türkiye’nin ilk mobil operatörü olarak kurulan Turkcell’in, ilk olma vasfını 23 yıl boyunca birçok farklı sahada tekrar sergilediğini görüyoruz. En yeni teknolojileri, müşterilerimize en yüksek fayda temin edecek ürünlere dönüştürerek hizmet olarak sunmayı ilke edindik. 23 yıl önce bir mobil operatör olarak kurulmuştuk, bugün 1000 Ar-Ge mühendisimizin geliştirdiği dijital servislerimizle ‘Dünyanın ilk dijital operatörüyüz’ diyoruz.”
Medeniyet tarihimiz boyunca inovasyon denebilecek başarılı örnekler sergilendiğine dikkat çeken Ahmet Akça, gençlere de çağrıda bulundu: “Bizim coğrafyamızda geçmişte çok güzel işler yapıldı. Kendi zamanında, emsalleriyle yarışacak ölçüde savunma sanayi mamulleri, uçak, otomobil gibi endüstriyel ürünler bireysel çabalarla geliştirildi. Çeşitli tarihi ve konjonktürel sebeplerle seri üretim yapılamadı. Bugün artık yüksek teknoloji üretimi ve inovasyon adına atılacak her adımı teşvik eden bir devlet aklı var. Biz maalesef ilk üç sanayi devrimini ıskaladık. Bugün Endüstri 4.0 çağındayız. Salonlarda inovasyon konuşmaktan çok, fabrikalarda bu fikirleri hayata geçirmek gerekiyor. Geçmişte önemli işler yapmışız, gelecekte de yapacağımızın heyecanını ve inancını kalbimizde taşıyoruz. Kader gayrete âşıktır. Öyle gayretle çalışmalıyız ki kaderi kendimize âşık etmeliyiz. Çok gayretli olacağız, çok çalışacağız.”
971 şirket başvurdu
Şirketlerin uzun soluklu bir başvuru ve değerlendirme sürecine dahil olduğu programa bu yıl, 971 şirket başvurdu. Şirketler; “İnovasyon Stratejisi”, “İnovasyon Organizasyonu ve Kültürü”, “İnovasyon Döngüsü”, “İnovasyon Kaynakları” ve “İnovasyon Sonuçları” kategorileri altında yarıştı.
IMP3rove metodu, inovasyonu gerçekleştirmiş ve inovatif projelerle başarıya ulaşmış şirketleri proje bazında değil, inovasyon yönetimi ve sistematik inovasyon yetkinlikleri kazanılması için yapılan çalışmalarıyla ödüllendiriyor.
İnovaLİG’e başvuran şirketler ilk aşamada, internet üzerinden kapsamlı şekilde hazırlanan bir anketi dolduruyor. İlk aşama sonucunda, katılımcılar kendi yetkinliklerinin, yerel ve uluslararası pazarlardaki benzerleriyle karşılaştırıldığı bir kıyas analizi raporuna sahip oluyor. Şirketler, bu kıyas analizi raporu kapsamında, IMP3rove Academy’nin IMP3rove inovasyon yönetimi metodolojisindeki beş kategori çerçevesinde kendi yetkinliklerini görüyor. Anketlere göre en iyi değerlendirme sonuçlarına sahip 250 şirket, ilk turu geçiyor. İnovaLİG jürisi yapılan incelemeyle inovasyon yönetiminin 5 kategorisinin her birinden seçilen ilk 10 firma, yarı finale katılmaya hak kazanıyor. Bu aşamadan sonra şirketler ziyaret ediliyor ve inovasyon yönetimi yaklaşımlarıyla yarı finale kaldıkları kategori çerçevesindeki uygulamaları inceleniyor. Yapılan toplantılar ve jüri değerlendirmesi sonucu her kategoride ilk 5 şirket, finale yükseliyor. Final aşamasında ise jüri sunumları gerçekleşiyor. Yapılan sunumlar sonrasında her kategorinin ilk üç şirketi belirleniyor.