Turkcell hızı, 175 bin kişiye dolaylı istihdam yaratacak

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, 2015 yılında toplam 7 milyar 751 milyon TL’lik yatırım yaptıklarını hatırlatarak, “İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre 7,5 milyar dolarlık genişbant yatırımı yapıldığında, 211 bin kişiye dolaylı istihdam sağlanıyor. Turkcell, 2015 yılında yaptığı ve önümüzdeki 3 yılda yapacağı yatırımla 2018 yılı sonuna kadar yaklaşık 175 bin kişiye dolaylı istihdam sağlayacak” açıklamasını yaptı. 4.5G ihalesinde en yüksek frekansı aldıklarını ve teknik olarak Turkcell hızını rakiplerinin yakalayamayacağını belirten Kuruöz, “Yüksek hızlı mobil internet, istihdam artışının yanı sıra ihracatta yüzde 6, hizmet sektöründe ise yüzde 7,5-10 arasında satış artışı sağlıyor. Genişbant penetrasyonunun artması yeni girişimci sayısını da yüzde 21 yükseltiyor” dedi.

ANKARA – Mobil internet hızını ortalama 10 kat artıracak olan 4.5G için geri sayım devam ederken, Turkcell’den 2018 yılı sonuna kadar 175 bin kişilik dolaylı istihdam açıklaması geldi. Ankara’da gazeteciler bir araya gelen Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, 4.5G ile birlikte istihdamdan yatırıma, milli gelirden firmaların gelecek planlarına kadar hayatın her alanında büyük bir değişim ve dönüşüm yaşanacağını anlattı. 2015 yılı son çeyreğinde ülke olarak 4.5G’ye toplamda 13,1 milyar liraya yakın yatırım yapıldığını ve bu yatırımın yaklaşık %45’ini tek başına Turkcell’in gerçekleştirdiğini anlatan Kuruöz, yatırımlarının aralıksız süreceğini ve 2018 yılına kadar toplamda 18 milyar TL’lik yatırım miktarına ulaşmayı öngördüklerini söyledi.

Yüksek hız, girişimciliği de hızlandıracak

Mobil Servis Sağlayıcı İş Adamları Derneği (MOBİLSİAD) tarafından hazırlanan “Elektronik Haberleşme Sektöründe Genişbant Etki Analizi ve Türkiye İçin Yol Planı” başlıklı raporda, İngiltere’de yapılan “Digital Britain Plan” araştırmasına yer verildiğini hatırlatan Kuruöz, “Bu araştırmaya göre, genişbant için yapılan her 7,5 milyar dolarlık yatırım, 211 bin kişiye dolaylı istihdam sağlıyor. Turkcell’in 2015’te yaptığı ve 2018’e kadar yapacağı yatırım miktarı da yaklaşık 175 bin kişiye dolaylı istihdam yaratacak.” dedi. 4.5G’nin bütün sektörleri dönüştüreceğini vurgulayan İlker Kuruöz şöyle devam etti: “Hızlı internet sayesinde bugün bilmediğimiz yeni sektörler oluşacak. Genişbant yatırımları ve olanakları genişledikçe klasik altyapı yatırımlarına olan ihtiyaç da azalacak. Genişbant penetrasyonunda her yüzde 10’luk artış ayrıca yeni girişimci sayısını da sırasıyla yüzde 21, yüzde 12 ve yüzde 8 oranında artırmaktadır.”

İhracata yüzde 6, satışa yüzde 10 destek

Genişbant için yapılan yatırımın üç yoldan ilave istihdam yarattığının da aynı raporda yer aldığını vurgulayan Kuruöz, “İlk olarak altyapı yatırımlarında çalışanlar, ikinci olarak servis sağlayıcı firmalarda çalışanlar, üçüncü olarak ise diğer firmalarda konu ile ilgili departmanların oluşması istihdama katkı veriyor. Genişbant kullanımı ile birlikte firmaların etkinliklerinde de önemli artışlar oluyor. Araştırmalar, ihracatçı firmaların satışlarında yıllık yüzde 6, hizmet sektörü firmalarının satışlarında yüzde 7,5-10 arası artış etkisi olduğunu gösteriyor.” dedi.

Televizyonculukta yeni dönem

Hızlı internetin ekonomiye yaptığı katkının dışında gündelik hayattaki alışkanlıkları da temelinden değiştireceğini örneklerle anlatan Kuruöz, “İçerik dağıtımını internet üzerinden yaparak son kullanıcıya ulaşan hizmet sağlayıcıları hem yaygın olarak kullanılan hizmetleri sunuyor, hem de veri trafiğinden önemli bir pay alıyor. Örneğin ABD’de internet televizyonları kablolu televizyon pazarının yapısını değiştirecek kadar etkili oldu. 1950’lerden başlayarak aşama aşama 50 milyon abone sayısını aşan kablolu TV servisleri yerine, internet üzerinden televizyon izleyenlerin sayısı son 10 yılda katlanarak arttı ve son geçtiğimiz yıl da kablolu televizyon abone sayısını geride bıraktı. Bizim de internet üzerinden tüm ekranlarda yayın yapan TV+ servisimiz 650 bin abone sayısını geçmiş durumda. Hedefimiz 2018 yılında Türkiye’nin en büyük ilk iki TV platformu arasında olmak.” diye konuştu.

4.5G İLE HAYAT FARKLI OLACAK

  • Alışveriş deneyimi yeni bir boyut kazanacak: Beğendiğiniz bir kitabı sipariş ettiğinizde kısa bir sürede elinizde olacak. Drone olarak tanımlanan küçük insansız hava aracı, aldığınız kitabı evinizin balkonuna kadar getirecek.
  • Ambulanstaki hastaya uzman hekim desteği: Ambulansla hastaneye nakledilirken müdahale edilmesi gereken hasta için uzman hekim evinde bile olsa devreye girecek. 4.5G’nin sağlayacağı yüksek hız ve kapasite ile birden fazla doktor ile aynı anda görüntülü görüşme yapılabilecek.
  • Drone ambulanslar hayat kurtaracak: Hızlı müdahalenin hayati önem taşıdığı özellikle kalp krizi gibi acil tıbbi durumlarda hastaya çok kısa sürede müdahale edilebilmesini sağlayacak olan drone’lar hayat kurtaracak. Böylelikle kalp krizi vakaları sonrasında hayatta kalma oranı 10 kata kadar artabilecek.
  • Okulda yeni dönem: Eğitimde “Nerede olursan ol, derse katıl” sistemi gelişecek. Bu kolaylık ileriki dönemde ek derslikler açma gibi altyapı ihtiyaçlarını azaltacak.
  • Evler akıllanacak: Hızlı ve kesintisiz internet sayesinde evimizi dışarıda olduğumuz zamanlarda dahi kontrol edebileceğiz. Kombiden buzdolabına, televizyon ocağa kadar tüm cihazlar uzaktan takip edilip yönetilecek.
  • Lojistik sektöründe verimlilik artacak. Rota planlama, filo takibi, konteyner takibi gibi lojistiğin farklı alanlarında ciddi iyileştirilmeler sağlanacak. Bu da zaman yönetimi, kaynak yönetimi ve maliyet yönetimi gibi konularda önemli avantajlar getirecek.
  • Akıllı araçlarla daha güvenli ve daha hızlı ulaşım: Yakın bir gelecekte yollarda görmeye başlayacağımız akıllı araçlarla sürüş güvenliği, yolculuk sürelerinin kısalması, trafik yoğunluk uygulamalarının desteğiyle daha düşük karbon emisyonu için de önemli bir adım atılmış olacak.
  • TV izleme deneyimi yeniden tanımlanacak: Kişiye özel TV yayını dönemi başlayacak. 4K ve daha yüksek video kalitesi, her yerden kesintisiz TV izleme deneyimi, özellikle spor karşılaşmalarında klasik yayına bağlı kalmaksızın farklı açılardan, yoğun istatistiki bilgilerle desteklenmişi yepyeni bir izleme deneyimi seyircilere sunulabilecek.
  • Ağır makineler uzaktan kontrol edilebilecek. Özellikle şantiye ve fabrika gibi büyük operasyon sahalarında kullanılan ağır makineler uzaktan yönetilerek baraj, stadyum, liman gibi yapıların inşasında ortaya çıkan riskler önemli oranda düşürülecek.
  • Enerji sektöründe yeni fırsatlar yaratacak. Enerjide üretim, stoklama, iletim, dağıtım süreçlerinin tamamında riskleri azaltacak kalite denetimi, kayıp-kaçak takibi, uzaktan yönetim uygulamaları geliştirilecek.