Turkcell ‘Akıllı Otopark’ dönemini başlattı
Turkcell, Türkiye ve dünyada bir ilki daha gerçekleştirdi. Ericsson iş birliğinde Küçükyalı’daki Turkcell Genel Müdürlük Binası’nda “Akıllı Otopark Projesi” hayata geçirildi. Proje, kalabalık şehirlerdeki otoparklarda yer bulmak için harcanan zaman ve yakıt masrafını azaltacak. Akıllı Otopark Projesi, Dar Bant-Nesnelerin İnterneti alanında devreye alınan ilk uygulama, yani insanların yanı sıra nesneler de artık internetten birbiriyle haberleşiyor.
İSTANBUL – Turkcell, nesnelerin internet üzerinden haberleşmesine yönelik sürdürdüğü Dar Bant Nesnelerin İnterneti (NB-IoT) teknolojisinde ilk adımı attı. Küçükyalı’daki Turkcell Genel Müdürlük Binası’nda, Ericsson ile birlikte tasarlanan ‘Akıllı Otopark Projesi’ projesi hayata geçirildi. Uygulama, Türkiye ve dünyada bu alanda kullanıcı deneyimi sunulan ilk sistem olma özeliğine sahip. Akıllı Otopark, iOS ve Android akıllı terminaller ile kullanıcıların otopark yer durumu kontrolü, park yeri rezervasyonu, otopark giriş, park yeri konum kaydı, çıkış ve uygulama üzerinden mobil ödeme gibi işlemleri gerçekleştirebiliyor. Bu özellikler sayesinde kullanıcılar araçlarından inmeden veya ödeme noktasına gitmeden çok hızlı bir şekilde otopark alanlarına giriş-çıkış yapabiliyor. Uygulamayla kullanıcılar, araçlarını park ettikleri yeri hatırlamak zorunda da kalmıyor.İSTANBUL – Turkcell, nesnelerin internet üzerinden haberleşmesine yönelik sürdürdüğü Dar Bant Nesnelerin İnterneti (NB-IoT) teknolojisinde ilk adımı attı. Küçükyalı’daki Turkcell Genel Müdürlük Binası’nda, Ericsson ile birlikte tasarlanan ‘Akıllı Otopark Projesi’ projesi hayata geçirildi. Uygulama, Türkiye ve dünyada bu alanda kullanıcı deneyimi sunulan ilk sistem olma özeliğine sahip. Akıllı Otopark, iOS ve Android akıllı terminaller ile kullanıcıların otopark yer durumu kontrolü, park yeri rezervasyonu, otopark giriş, park yeri konum kaydı, çıkış ve uygulama üzerinden mobil ödeme gibi işlemleri gerçekleştirebiliyor. Bu özellikler sayesinde kullanıcılar araçlarından inmeden veya ödeme noktasına gitmeden çok hızlı bir şekilde otopark alanlarına giriş-çıkış yapabiliyor. Uygulamayla kullanıcılar, araçlarını park ettikleri yeri hatırlamak zorunda da kalmıyor.Türk mühendisler üretti Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Dar Bant-Nesnelerin İnterneti (NB-IoT) teknolojisi ile ilgili yürüttüğümüz çalışmalara tıpkı diğer alanlarda olduğu gibi hız kesmeden devam ediyoruz. Son olarak Genel Müdürlük binamız otoparklarında hayata geçirdiğimiz “Turkcell Akıllı Otopark” aracılığı ile çalışanlarımız ve misafirlerimiz Genel Müdürlük binamızdaki otoparkların durumunu anlık gözlemleyebiliyor, otoparka gelmeden önce kendilerine park yeri rezerve edebiliyor. Çözümün ticari uygulamasında bahsettiğimiz bu özelliklerin yanı sıra kullanıcılar araçlarından inmeden otoparka giriş ve çıkışlarında Turkcell Paycell ile ödeme yapabilecek. Ericsson ile işbirliği içinde tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen bu yerli çözümü ülkemizde yaygınlaştırmak ve benzeri örnekleri çoğaltmayı hedefliyoruz.”
Hedef teknoloji ihracatıEricsson Türkiye Genel Müdürü Ralf Pichler, “Dar Bant-Nesnelerin İnterneti (NB-IoT) teknolojisini kullanarak, Turkcell ve Ericsson mühendisleri tarafından ortak gerçekleştirilen “Turkcell Akıllı Otopark” çözümünü uçtan uca gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Türkiye’de Nesnelerin İnterneti alanında Türk mühendislerimiz ve yerel iş birliklerimiz aracılığı ile birçok proje üzerinde çalışıyoruz. Bu projeler ile birlikte yerel iş birliklerimizi Ericsson ekosisteminin bir parçası haline getirerek yerelden-globale teknoloji ihracatı yaratma hedefimizde önemli bir aşamayı daha başarılı ile tamamladık.” Ödemeler Paycell üzerindenTurkcell ve Ericsson Türkiye AR&GE mühendisleri tarafından geliştirilen Akıllı Otopark Projesi’nde, 4.5G şebekesi üzerinden sensörler aracılığıyla iletişim kuruluyor. Projede, Turkcell’in mobil ödeme platformu Paycell kullanılıyor. Otopark sorunu olan kalabalık şehirlerde kullanılacak bu yeni teknoloji sayesinde hızla iletişim kuran sensörler ile otoparklarda önceden yer rezerve edilerek zamandan ve yakıttan tasarruf sağlanabiliyor. Dar Bant Nesnelerin İnterneti (NB-IoT) teknolojisi, mevcut 4.5G altyapısı kullanarak, geniş kapsama, düşük güç tüketimi sunuyor. Birçok sektörde yenilikçi çözümün önünü açacak olan bu teknoloji ile tarımdan ulaşıma, çevreden eğitime sayısız alanda yaşama katkı sağlayacak çözümler üretilmesi hedefleniyor.