Merhaba Umut’a Birleşmiş Milletler kuruluşu ITU’dan ödül
Turkcell “Merhaba Umut” uygulamasıyla Birleşmiş Milletler’in bilgi ve iletişim sektöründen sorumlu kuruluşu ITU liderliğinde düzenlenen WSIS Prizes 2017’de ödüle layık görüldü. “Kültürel Çeşitlilik ve Kimlik, Dil Çeşitliliği” kategorisinde birinci olan Turkcell adına ödülü, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan ile birlikte ITU Genel Sekreteri Houlin Zhao’dan aldı.
Turkcell’in başta Suriyeli mülteciler olmak üzere anadili Arapça olan bireylere yardımcı olmak amacıyla hayata geçirdiği “Merhaba Umut” uygulaması, WSIS Prizes 2017’de “Kültürel Çeşitlilik ve Kimlik, Dil Çeşitliliği” kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü. 193 ülkenin üye olduğu ITU (Uluslararası Telekomünikasyon Birliği) liderliğinde WSIS (World Summit on the Information Society) paydaşları tarafından düzenlenen organizasyonun birincileri, 13 Haziran’da Cenevre’de WSIS Forum’da düzenlenen törenle açıklandı. Şirket adına ödülü Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan ile birlikte ITU Genel Sekreteri Houlin Zhao’dan aldı.
Turkcell olarak öncelikli hedeflerinin insan hayatına değer katmak olduğunu belirten Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Bölgemizde İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en büyük insani krizlerden birine şahit oluyoruz. Gelinen noktada Türkiye’de 3,1 milyon Suriyeli yaşıyor. Turkcell olarak krizin en başından beri Türkiye genelindeki altyapımız ve kamplara götürdüğümüz iletişim hizmetlerimizle Suriyeliler’in yanında yer aldık. İnsan için teknoloji yaklaşımımız ve sahip olduğumuz teknoloji gücüyle Suriyeli mültecilerin ülkemizdeki sosyal ve ekonomik hayata uyum sağlamaları için çalışmaya devam ediyoruz. Merhaba Umut uygulaması bu anlayışın bir sonucu olarak hayata geçirildi. Uygulamamızın WSIS Prizes gibi önemli bir küresel organizasyonda takdir görmesi ve ödüle layık görülmesi bizim için son derece mutluluk verici. Toplum için fayda sağlamak ve en zorlu koşullarda bile insanları hayata bağlamak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.”
Sürdürülebilir kalkınmada bilgi ve iletişim teknolojilerinin rolünü vurgulamayı amaçlayan organizasyonda projeler, Cenevre Aksiyon Planı kapsamında belirlenen WSIS Action Line maddeleri ile Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne göre değerlendirildi. Kamu ve özel sektörün yanı sıra STK’lar ve uluslararası organizasyonların aday olduğu WSIS Prizes 2017’de 345 proje değerlendirilerek 18 kategoride birinciler seçildi.
“Merhaba Umut” uygulaması Suriyeliler’in ülkemize uyum sürecini kolaylaştırdı
Turkcell Akademi tarafından geliştirilen “Merhaba Umut” mobil uygulaması, Eylül 2016’da hayata geçirildi. Dünyada bir ilk olan uygulama sayesinde, anadili Arapça olan kullanıcılar, Türkçe’de en çok kullanılan kelime ve ifadeleri hem sesli hem de yazılı olarak öğrenebiliyor. Dil öğrenimi özelliğinin yanı sıra Türkçe-Arapça ve Arapça-Türkçe anında sesli tercümeden de faydalanabiliyor.
Günlük hayatı kolaylaştıran kritik bilgilere erişim imkanı sunan uygulamanın özellikleri arasında resmi kayıt işlemlerinin nasıl yapılacağı, sağlık hizmetlerine nasıl ulaşılacağı ve en yakın hizmet noktalarına bulmaya yardımcı lokasyon bazlı hizmetler de bulunuyor. “Merhaba Umut” uygulaması ayrıca kullanıcılara tek tuşla Turkcell’in Arapça çağrı merkezini arama olanağı da sunuyor.
Suriyeli mültecilerin hayatını kolaylaştırmak ve Türkiye’ye adapte olmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirilen “Merhaba Umut”, tüm operatörlerin müşterilerine açık olarak tasarlandı. Uygulama, Android ve iOS versiyonlarıyla hizmet veriyor.
Turkcell, Merhaba Umut projesinin ikinci etabında açılan AFAD Kahramanmaraş Geçici Barınma Merkezi’nde bir eğitim merkezi kurdu. Eğitim merkezinde Prodea Systems platformu üzerinden çocuk ve gençlere özel Turkcell Akademi, Khan Academy ve Naiim içerikleri ile Arapça K-12 eğitimleri, yetişkinler için haber, sağlık ve günlük yaşama dair içerikler ve Türkçe öğrenme olanağı sağlanıyor. Turkcell burada ayrıca 4,5G hızında mobil iletişim ve yüksek hızlı fiber internet hizmeti sunuyor. Kamp, yüksek hızda fiber internet hizmetinin ücretsiz olarak mültecilerin hizmetine sunulduğu ilk merkez olma özelliğini taşıyor.
GSMA Glomo Ödülleri 2017’de “Sosyal ve Ekonomik Gelişim” kategorisinde “Olağanüstü ya da İnsani Durumlarda Mobil İletişim” ödülünü alana Merhaba Umut uygulaması, UNESCO-Pearson’un ‘Dijital Dünyada Okur-Yazarlık’ ödülleri kapsamında en iyi 14 uygulamadan biri seçildi.