Kârın yüzde 10’unu ayırdı eğitimde gaza bastı
Dijital ihracat alanında önemli bir hamle başlatan Turkcell, teknoloji üreten insanlar yetiştirmek üzere çalışmalarını da hızlandırdı. Son 3 yılda yaklaşık 30 bin gencin hayatına dokunduklarını söyleyen Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça “Artık Turkcell Vakıf üzerinden çalışmalarımızı yürüteceğiz. Kârımızın yaklaşık yüzde 10’unu bu işe ayırıyoruz. 2020’ye kadar 1.5 milyona yakın çocuğumuzu dijital donanıma sahip bireyler olarak yetiştirmeyi planlıyoruz” dedi.
Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projelerini “Türkiye’nin geleceğine değer katması”, “fırsat eşitliği yaratması” ve “sürdürülebilir” olması kriterlerine göre belirleyen Turkcell, dezavantajlı kitlelere fayda sağlamayı ve topluma yatırım yapmayı en önemli önceliği olarak görüyor. Gelirlerinin yüzde 1’ini topluma katkı projeleri için ayırdıklarını söyleyen Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, “Bu, kârın yüzde 10’una, yaklaşık 150-200 milyon lira arasında bir rakama karşılık geliyor. 30 Mart’taki Genel Kurul’da Turkcell Vakfı kurma kararımızı açıkladık. Sosyal sorumluluk alanındaki işlerimizi bu vakıf çatısı altında yürüteceğiz” dedi.
Teknoloji laboratuvarı kuruyor
Ahmet Akça, engelliden sporcuya, üstün yetenekli çocuklardan üniversite mezununa son 3 yılda 30 bine yakın gencin hayatına dokunduklarını belirterek, bundan sonraki üç yılda ise bu rakamın milyonları aşacağını aktardı. Ahmet Akça, “Bunlarında başında gelen ve çok heyecan duyduğumuz Teknoloji Enstitüsü projemiz var. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Turkcell Teknoloji Enstitüsü’nü bu akademik yıla yetiştirmek istiyoruz. Enstitü, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine yönelik olacak, Türkiye’de teknoloji laboratuvarı olarak hizmet verecek” diye konuştu.
Turkcell’in yüzde 20’si genç yetenek olacak
Turkcell’in ‘GNÇYTNK’ adlı programı hakkında bilgi veren Ahmet Akça, şunları söyledi: “Türkiye’deki başarılı üniversite öğrencilerini Turkcell çatısı altında mesleki olarak donatıyoruz. 3 yılda toplam 175 bin genç müracaat etti. İlk yıl 165, ikinci yıl 225 yetenekli mezun öğrenci aldık. Türkiye’nin ilk kurumsal üniversitesi olan Turkcell Akademi’nin dünyanın öncü üniversite ve kurumlarıyla yurtdışına eğitime gönderiyoruz. İşe alınan gençler yine Turkcell Akademi ile eğitime devam ediyor. Massachusetts Institute of Technology (MIT) ile eğitim alma, Cisco, Huawei, Nokia, Oracle ve Verscom gibi küresel markalarla özel programlara katılma şansı sunuluyor. Tüm bu sürecin ardından şirket ihtiyacına göre farklı bölümlerde görevlendiriyoruz. İşe başladıklarında 5 yıllık çalışan kadar deneyime sahip oluyorlar. Bu gençleri ülkemize hizmet etmek üzere bilgi ve tecrübeyle donatmış oluyoruz. Dikilen fidan gibi, yarın da meyve verecekler. Bu yıl 175 gencimizi alacağız. Turkcell bünyesinde yaklaşık 500 genç yetenek var ve 5 yıl sonra şirket çalışanlarının yüzde 20’si genç yeteneklerden oluşacak.”
Ahmet Akça, 3 yıllık sosyal sorumluluk projeleri ile ilgili şu bilgileri verdi:
3 yılda 10 bin engelli çocuğa ulaştık
Engelsiz Eğitim Programı: Özel eğitime ihtiyacı olan engelli çocukların yetkinliklerini artırmak ve toplumsal yaşama katılımlarını sağlamayı amaçladık. 3 yılda 45 ilde 84 okula ve 10 binden fazla çocuğa ulaştık. Ayrıca, 2017’de Ankara Gökkuşağı İlkokulu’ndaki beyin felçli çocuklar (Selebral Palsi) için fiziksel gelişime yönelik ekipmanlar sunuyoruz. Gökkuşağı, bu alanda eğitim-öğretim yapan tek ve model bir okul. Bu programla 2020’ye kadar 50.000 öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz.
“Geleceğin ‘Einstein’larına sahip çıkıyoruz”
Zeka Küpü Projesi: Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) ile yürütülen sosyal sorumluluk projesinin amacı, üstün yetenekli öğrencileri teknolojiyle tanıştırmak ve yeteneklerini erken safhalarda keşfedip geliştirmek. 2 yılda 18 ilde 22 okula teknoloji sınıfı kuruldu, 500’den fazla öğrenci ve öğretmene 850 saat eğitim verildi. 20.000 BİLSEM’liye Maker ve Kodlama kiti dağıttık. Türkiye’nin en kapsamlı uzaktan öğretim sistemi aracılığıyla 5000 öğrenciye 120.000 saat eğitim verildi. 2020’ye kadar, sadece genel amaçlı teknoloji sınıflarını değil; uzay, akıllı ev ve bulut teknolojilerine yönelik zenginleştirilmiş eğitim ve donanımların sağlanması amaçlanıyor. Hedef 30 bin kişiye ulaşmak.
Dijital zeka ile dijital okuryazarlık seferberliği
Dijital Zeka: Dijital zorbalığa karşı, çocukları korumaya yönelik bir eğitim programı. Turkcell, Uzakdoğulu Dr. Park tarafından geliştirilen programın Türkiye’deki temsilcisi. Özellikle sosyal medya ve dijital oyunlara yönelik, çocukların daha sağlıklı yetişmeleri, bu zorbalıktan kurtulup uyumlu insan olmaları, dijital sistemi daha verimli, daha deneyimli kullanabilir hale gelmeleri için onları geleceğe hazırlayacak bir çalışma. Turkcell’in misyonu, bu işi Türkçeleştirme, oyunla da alakalı çalışmalar yapmak. Bizim kültürel değerleri de işin içine alan çalışma, sadece çocukları değil, ebeveynleri de bilinçlendirmeyi amaçlıyor. 2020’ye kadar, tüm ilköğretim okullarında bu programı ders müfredatına dahil etmeyi amaçlıyoruz.
“Dijital okullar inşa ettik, öğrencilerimizi geleceğe taşıdık”
Öğrencilere burs ve okul yapım projelerimizle destek oluyoruz. 2020’ye kadar Her yıl 10.000 lise ve üniversite öğrencisine burs ve okul yapımı çalışmaları kapsamında ulaşmayı hedefliyoruz. Merhaba Umut ile de Türkiye’deki 3.5 milyondan fazla Suriyelinin 1.7 milyonuna hizmet sağlıyoruz. Merhaba Umut Projesi, Turkcell Akademi tarafından geliştirildi, anadili Arapça olan bireylerin Türkiye’de yaşama adapte olabilmeleri için hayata geçirildi. Tüm operatör müşterilerinin erişebildiği uygulama ücretsiz hizmet veriyor. Dünyada bir ilk olan uygulama ile Türkçede en çok kullanılan kelime ve ifadeler, Türkçe-Arapça ve Arapça-Türkçe sesli çeviri, haber erişimi, resmi işlemler, sağlık, eğitim, seyahat, barınma hizmetleri, hastane, eczane, banka, cami, polis merkezi, otobüs durağı isim, adres ve yol tarifi gibi imkanlar sunuyor.
Kahramanmaraş Geçici Barınma Merkezi’nde teknoloji merkezini hayata geçirdik. Suriyeli çocuk ve gençlere özel Khan Akademi’nin Arapça K-12 eğitimleri; yetişkinler için ise haber, sağlık ve günlük yaşama dair içeriklerle Türkçe öğrenme, olanağı sağlıyoruz. Kamp ayrıca yüksek hızda fiber internet hizmetinin ücretsiz olarak sunulduğu ilk merkez olarak farklı bir öneme de sahip. 2020’ye kadar: Kampta yaşayan 13 bin Suriyeli çocuğa kodlama eğitimi vermeyi amaçlıyoruz.